Kärleksbröd

Efter år av kakbak och olikmönstrade muffinformar har min kärlek nu hamnat i brödbakets förtrollade värld. Jag knådar in kärlek i världsgoda bröd. Så här antar jag Söta Sakers månadsutmaning med mitt kärleksbröd med inspiration från Jamie Olivers Ölbröd.



30 färsk jäst
1½ msk honung
5 dl öl
1½ dl vatten
12 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 msk salt
lite extra vetemjöl att pudra med


1. Lös jäst och honung i hälften 4 dl av den ljumma ölen.

2. Häll allt mjöl och salt i en hög på en ren arbetsyta. Gör en grop i mitten.

3. Häll i ölblandningen, lite i taget och arbeta ihop allt till en deg. Gör sedan en ny grop och häll i resten av ölet och det ljumma vattnet.

4. Knåda, rulla, tryck, vik degen. Ge den massa kärlek om och om igen.

5. Mjöla händerna och pudra mjöl på degen. Forma den till en rundel och lägg den på en plåt. Skär skåror i degen och lägg över en bakduk. Dags för att jäsa i sisådär en timme, tills degen är dubbelt så stor.


6. Degen är abnormt stor och det är dags att knåda och slå ut all luft ur degen. Håll på så i nån minut.

8. Dela degen i sex lika stora bitar och forma dem till runda bollar. Lägg dem sedan i en rund sockerkaksform med löstagbar botten. Låt degen jäsa i en timme till tills den blir dubbelt så stor. Sätt på ugnen på 225*C. (Låt gärna brödet jäsa på spisen så att det fångar upp lite värme från ugnen.)


9. Grädda i 25 minuter och ta sedan ur brödet från sin form. Låt det svalna på ett galler i 45 minuter.


Njuuuut med smör och ost!


Kommentarer
Postat av: stina A D

en liten dum fråga kanske från någon som inte är så världsvan i köket, men vad ska man köra för öl? lättöl eller är det starköl som gäller? eller är det där öl nåt helt annat än alkoholöl? öl betyder ju olja på tyska så det kanske ska vara olja?

lät sjukt gott iaf, ska nog prova det en dag!

2010-02-12 @ 11:10:39
Postat av: Linda

Stina, du är så söt! Men jag undrar så klart samma sak, vad för öl? Det ser gott ut, man kanske får smarra någon dag?

2010-02-12 @ 11:25:51
URL: http://lindakabilmanordqvist.blogg.se/
Postat av: sofie

haha... ta nån öl ni gillar. Jag tog vanlig folköl- Norrlands Guld. Men om man är politiskt korrekt kan man ju ta en ekologisk öl, eller kanske en alkoholfri. Det är säkert gott med svagdricka också. Prova er fram!



Linda nästa gång får du gärna smaka mitt bröd... men jag kanske gör nåt annat då. Ingen vet. ;)

2010-02-12 @ 11:41:07
URL: http://sofieflikkan.blogg.se/
Postat av: Angelica

Det låter väldans gott med öl i!

2010-02-12 @ 11:53:03
URL: http://heartglitch.blogg.se/
Postat av: stina

att baka matbröd är sjukt creddigt och väldigt husmoderligt. 10 poäng till Sofie!

2010-02-12 @ 13:01:27
URL: http://blogg.stinamedk.se
Postat av: Andrea

Om man tar starköl- blir man full då?

2010-02-12 @ 21:29:21
Postat av: sofie

nejnejnej... alkoholen försvinner ju i 250* såklart.

2010-02-12 @ 22:44:59
URL: http://sofieflikkan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0